Om stuteriet

Vår avel

grundar sig främst på blodslinjer ur hjord 12 och 23. Även med visst tillskott av blod ifrån Ankarhjorden. Vår avel bygger på friska och rastypiska ponnyer med vackra huvuden. De ska självklart ha ett bra temperament och ett högt bruksvärde med energiska och bra rörelser. Varje individ hanteras och tränas från tidig ålder. Varje föl inspekteras. Utställningar, treårstest och kvalitetsbedömning är en naturlig del i våra ungponnyers utbildning. Våra ungponnyer tömkörs och arbetas från marken i tidig ålder.  Vilket lägger en god grund för deras kommande inkörning och inridning.

Min första ponny var Hawkwell Nova 12/75 f.1967. Hon kom till familjen 1980 och var den bästa läromästare man kunde tänka sig.

Nova, jag o Helena

Nova har precis anlänt till vår familj, augusti/september 1980.

 

Vi startade ridskola och uppfödning med Exmoorponnyer 1989. Vi har under åren importerat både ston och hingstar i olika omgångar ifrån England. Vårt hjordnummer dvs. uppfödarnummer i den engelska stamboken är 36. Huvudstamboken i The Exmoor Pony Society är sluten och för att ett föl skall få inträde måste båda föräldrarna vara införda i huvudstamboken och fölet vara godkänt vid en inspektion. The Exmoor Pony Society är rasens avelsorganisation, se länk;

http://www.exmoorponysociety.org.uk/   logo

Varför namnet APPLE?DSC_0060

1989 i oktober kom våra första Exmoor-importer ifrån England. Vi köpte avelshingsten Quartz och tre ston, Greenlease Cameo, Teagle Solitaire och Widdenhill Lucky Acorn. Lucky Acorn var dräktig och födde 1990 ett stoföl. Bestämt var att fölet skulle heta något på ”A” då fölen skulle döpas i alfabetisk ordning. Namnet skulle vara på engelska med anknytning till naturen och moderns namn Lucky Acorn. Så blev det Lucky Apple. Året därpå fick vi två föl och först då beslutades att temat Apple skulle följa alla våra uppfödningar. Fölen födda 1991 fick heta Apple Blossom och Apple Basket och på den vägen är det.

/ Louise

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s